Eco Amortizor

17.02.2009 07:31

Amortizoare generatoare de curent. O invenţie care favorizează România. Amortizoarele proiectate de cei de la MIT nu numai că absorb şocul provocat de denivelările de pe drum ci şi generează curent. Prototipul ce se află acum în teste foloseşte un sistem hidraulic. Atunci când amortizorul se contractă uleiul este împins printr-o turbină aceasta generând curent electric. Acest curent poate fi folosit pentru reîncărcarea bateriei, sau pentru alte echipamente electrice ale maşinii. Cei de la MIT încearcă să facă acest amortizor cât mai fiabil pentru a putea înlocui cu succes orice alt amortizor.

 

Acest tip de amortizorul pare fi invenţia mult aşteptată de industria camioanelor. S-au făcut teste şi se pare că în mod normal o mare parte din combustibilul camioanelor mari se pierde generând curent electric.
Un camion prototip al celor de la MIT cu 6 amortizoare a generat 1 kilowatt pe o un drum normal pe o distantă medie. Cu ajutorul acesor amortizoare se vor putea crea hibride care vor folosi curentul obţinut din astfel pentru a asigura de exemplu containerele frigorifice.
Concluzia ar fi că România are un imens potenţial al energiei provenite din aceste amortizoare. Cu cât mai multe gropi cu atât mai mult curent.
La o asemenea tehnologie m-am gândit şi eu în urmă cu câţiva ani.Eu îmi închipuiam că generatoarele de curent vor amplasate sub şosea. Plăci de asfalt una în continuarea celeilalte, oscilând vertical, pentru a produce curent electric sub greutatea maşinilor din trafic. Închipuiţi-vă atunci ca fiecare autostradă va deveni un adevărat generator electric.

Oricum se pare alţii se ocupă de ideea mea. În Londra se testează dacă limitatoarele de viteză pot genera curent electric pentru semafoare, şi iluminaţiea publică. Atunci când o maşină trece peste un limitator de viteză acesta oscilează învârtind o roată dinţată ce cu ajutorul unui generator produce energie electrică. Aceste tehnologie poate fi folosită fără a limitatoare de viteză ci cu plăci de asfalt. Astfel un pe un drum circulat 10 astfel de "Capcane" pot genera cât o turbină eoliană.
Părerea mea este că aceste tehnologii sunt cu adevărat ecologice şi cu ajutorul lor atât maşinile cât şi autostrăzile vor deveni adevărate uzine electrice.


  Sursa MIT, Earth2tech