RSS Feed

20.01.2009 16:13

RSS Feed

Am observat că puţină lume ştie ce este un feed, cum să îl folosească si cel mai impotant la ce este el folositor.
Nu am sa intru în detalii tehnice despre ce este un feed sau RSS, câte tipuri sunt etc., ci am să vă explic cât este de folostitor şi cum îl puteţi folosi.

Înainte dacă găseai un site care te interesa şi vroiai să fii la curent cu noutăţile ce apar pe site, singura modalitate era să te înscrii la newsletter. Astfel primeai pe e-mail "noutăţile".
Ştiim cu toţii cât de obositor este să tot primeşti e-mailuri multe de la diferite newslettere. De aceea de obicei evităm să ne şi  înscriem.

Cu ajutorul fluxurilor web, feed, putem să aducem într-un loc toate site-urile care ne interesează pentru a putea citi "noutăţile" fără a ne încărca ibox-urile şi fără a intra pe site-urile preferate pentru a vedea daca a apărut ceva nou, ceva care ne interesează.

Exemplu: Vrei să vezi stirile de la Caţavenu şi de la Realitatea, Ziarul financiar şi altele. Te înscrii la feed-uri si le ai pe toate intr-un Feed Reader.

Simbol Feed:

Simbol Feed



Dintre toate Feed Reader-urile cel preferat de mine, şi cel mai comun, este Google Reader. Pentru a folosi acest Reader trebuie doar să aveţi un cont pe Google (dacă aveţi cont pe gmail, cu acesta puteţi acesa şi Google Reader).


1. www.google.ro

2. Click pe Atentificare


2. Introduceţi User/e-mail şi parola pentru a va conecta.


3. Pentru a vedea ce produse google folositi click pe "Contul Meu"
4. Pentru a activa Google Reader: www.google.com/reader

Exerciţiu:

Cum vă puteţi abona prin RSS Feed la Teluric:

Exemplul 1 (Direct de pe site Teluric.net)

1.Click pe Rss.



2.Click pe All Articles



3 Click pe:

4 Adaugaţi feed-ul în Reader

Exemplul 2 (Adaugaţi feed din Reader)

1. Adaugati adresa de URL a feed-ului:https://www.teluric.net/rss/



Exemplul 3

Oriunde vedeţi simbolul:   de expemplu aici-->:

Daţi clik şi procedaţti ca la exemplu 1.





Deasemenea puteţi adăuga feed-uri pe pagina iGoogle care poate fi activată ca principala pagină de cautare pentru Gogle. Astfel in aceeasi pagină puteţi căuta pe internet, puteţi citii feed-uri şi mailurile din gmail. Toate acestea pe o singura pagina. Ba mai puteţi adăuga şi Gadgetul pentru a va putea citi mail-ul de pe yahoo pe aceeaşi pagina sau chiar folosi Yahoo Messenger.

Iata cum arată Pagina mea: